Startsida  /   Viktkontroll  /  Vad är fetma?

Vad är fetma?

Artikel av <em>Hälso- och Sjukvårdscentret</em>Artikel av Hälso- och Sjukvårdscentret

© Ines Obregon (2021-07-08)
Vad är fetma? Globalt, är fetma en av de främsta orsakerna till hälsoproblem. Det är ett fenomen som innebär ansamling av fett i en persons vävnader vilket gör sådana få övervikt och blir överviktiga. Forskning har visat att en häpnadsväckande 45-70% av den vuxna befolkningen i världen är feta eller överviktiga. Runt om i världen, har förekomsten av fetma nästan fördubblats från 1980 till 2008. Detta är dock ett allvarligt problem att världen i stort.

Fetma och sjukdomar

Fetma ökar risken för flera förödande och försvagande sjukdomar. Dessa inkluderar:

  • Artrit
  • Hjärt-kärlsjukdom
  • Högt blodtryck
  • Maligniteter som kolon, prostata, bröst samt cancer i bukspottskörteln.
Men finns det också vissa underliggande sjukdomar eller sjukdomar som kan ibland bidra till viktökning som hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). Det är viktigt att förstå att hälsa störningar som detta inte orsakar vanligtvis vikt problem om korrekt kontrollera med rätt läkemedel.

Vad är fetma?

Vad är fetma? Fetma identifieras när en individs body mass index (BMI) är 30 eller högre. I grund och botten den body mass index för en person beräknas genom att dividera vikten i kilo (kg) med din längd i meter (m) fyrkant.

En persons vikt status kan uppskattas med hjälp av tabellen nedan:
BMIVIKT STATUS
Under 18,5Undervikt
18,5-24,9Normal
25,0-29,9Övervikt
30,0-34,9Feta klass jag
35,0-39,9Feta (klass II)
40,0 och högreExtremt feta (klass III)

Orsakerna till fetma

Den stora orsaken till fetma är det överskjutande kaloriintaget än en sådan person brinner. Som ett resultat, lagrar kroppen överskottet i vissa vävnader som leder till fetma. Fetma har dock varit känd kan orsakas av flera villkor samt aktiviteter. Dessa kan vara beteendemässiga, genetisk samt hormonella effekter. I grunden är är de främsta orsakerna till fetma:

Inaktivitet: en person som inte är aktiva berövar kroppen systemet från bränna kalorier. Dock med en stillasittande livsföring finns högt intag av hög kalori måltider varje dag utan att bränna kalorier via övningar samt normala aktiviteter.

Ohälsosamma äta vanor: en person som förbrukar mer kalorier som han bränner, tt är absolut nödvändigt att förstå att viktökning är oundvikliga.

När du är överviktiga, kan din totala livskvalitet minskas. Du kanske inte kan göra saker du brukade göra, till exempel deltar i njutbara aktiviteter. Du kan undvika allmänna platser. Överviktiga kan även stöta på diskriminering.

Andra vikt-frågor som kan påverka din livskvalitet inkluderar:

  • Depression
  • Funktionshinder
  • Sexuella problem
  • Skam och skuld
  • Social isolering
  • Lägre arbete prestation
Hur att minska fett och behandla fetma? 


comments powered by Disqus