Startsida  /   Viktkontroll  /  Vad är fetma?

Vad är fetma? Orsaker till fetma hos vuxna

Artikel av <em>Hälso- och Sjukvårdscentret</em>Artikel av Hälso- och Sjukvårdscentret

© Ines Obregon (2022-11-11)
Vad är fetma? Orsaker till fetma hos vuxna Globalt sett är fetma en av de främsta orsakerna till hälsoproblem. Det är ett fenomen som innebär ackumulering av fett i en persons vävnader, vilket gör att sådana får övervikt och blir överviktiga.
Forskning har visat att häpnadsväckande 45 - 70% av den vuxna befolkningen i världen är överviktiga eller överviktiga. Runt om i världen har förekomsten av fetma nästan fördubblats från 1980 till 2008. Detta är dock ett allvarligt problem för världen i stort.

Fetma och sjukdomar

Fetma är en av de största bidragande faktorerna till dålig hälsa och lägre livskvalitet. De som är överviktiga löper en mycket större risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom och vissa former av cancer. Orsakerna till fetma är mångfacetterade och sträcker sig från genetiska till miljömässiga.

Obesity and Diseases
Fetma och sjukdomar
Fetma ökar risken för flera förödande och försvagande sjukdomar. Dessa inkluderar:

  • Artrit
  • Hjärt-kärlsjukdom
  • Högt blodtryck
  • Maligniteter som tjocktarms-, prostata-, bröst- och bukspottkörtelcancer.
Det finns dock också vissa underliggande störningar eller sjukdomar som ibland kan bidra till viktökning såsom hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). Det är absolut nödvändigt att förstå att hälsoproblem som denna vanligtvis inte orsakar viktproblem om de kontrolleras ordentligt med rätt mediciner.

Vad är fetma?

Vad är fetma? Fetma identifieras när en individs kroppsmassindex (BMI) är trettio eller högre. I grund och botten beräknas en persons kroppsmassindex genom att dividera vikten i kilo (kg) med din höjd i meter (m) i kvadrat.
Ett BMI på trettio eller högre indikerar att individen anses vara överviktig.
En individs viktstatus kan uppskattas med hjälp av diagrammet nedan:
BMIVIKT STATUS
Under 18,5Undervikt
18.5-24.9Normal
25.0-29.9Övervikt
30.0-34.9Överviktig klass I
35.0-39.9Överviktiga (klass II)
40.0 och senareExtremt överviktiga (klass III)

Orsaker till fetma

Den främsta orsaken till fetma är det överflödiga kaloriintaget än en sådan individ bränner. Som ett resultat lagrar kroppen överskottet i vissa vävnader som leder till fetma. Emellertid, fetma har varit känt för att orsakas av flera villkor samt aktiviteter. Dessa kan vara beteendemässiga, genetiska såväl som hormonella effekter. I grund och botten är de viktigaste orsakerna till fetma:

Inaktivitet: En individ som inte är aktiv berövar kroppssystemet från att bränna kalorier. Men med ett stillasittande sätt att leva finns det högt intag av måltider med höga kalorier varje dag utan att bränna kalorierna via övningar såväl som normala aktiviteter.

Ohälsosamma matvanor: För en individ som konsumerar mer kalorier som han bränner är tt absolut nödvändigt att förstå att viktökning är oundviklig.
När du är överviktig kan din totala livskvalitet minska. Du kanske inte kan göra saker du brukade göra, till exempel att delta i roliga aktiviteter. Du kan undvika offentliga platser. Överviktiga människor kan till och med stöta på diskriminering.
Andra viktrelaterade problem som kan påverka din livskvalitet inkluderar:

  • Depression
  • Funktionshinder
  • Sexuella problem
  • Skam och skuld
  • Social isolering
  • Lägre arbetsprestation

Orsaker till fetma hos vuxna

I de flesta fall orsakas dock fetma av att konsumera mer kalorier än vad som förbränns. De främsta orsakerna till fetma hos vuxna är unika. Nedan följer en titt på fyra av de vanligaste bidragande faktorerna som orsakar fetma i den vuxna befolkningen.

Causes of Obesity in Adults
Orsaker till fetma hos vuxna

Genetik

Alla har den där vännen som kan äta vad de vill och aldrig gå upp en annan byxstorlek. Detta beror på genetik. Alla är födda med en unik ämnesomsättning. Så, precis hur vissa människor kan äta vad de vill i stora mängder och inte behöver oroa sig för en växande tarm finns det andra som måste vara mer försiktiga med vilka typer av livsmedel de konsumerar samt mängderna.

På grund av variansen i ämnesomsättningen hos individer är det viktigt att känna din väl för att undvika överätning. Om de ämnesomsättningen är för låg kan det vara ett tecken på sköldkörtelproblem och en läkare bör konsulteras för att öka ämnesomsättningen.

Portionsstorlek

Sedan 1970-talet har den genomsnittliga portionsstorleken i restauranger och receptböcker ökat. Det fortsätter också att växa vilket signalerar att fetma hos vuxna bara kommer att bli mer av ett problem. Vissa studier har visat att män är mer benägna att avsluta det som läggs framför dem än kvinnor.

På grund av detta påverkar ökningen av portionsstorlekar mäns fetma mer. Även en liten ökning av portionsstorlekarna kommer att ha en kumulativ effekt på vikten under månader och år.

Livsstil

Livsstil är en annan viktig orsak till fetma hos vuxna. Många män blir inaktiva under mitten av tjugoårsåldern när de kommer ut i arbetskraften. Detta gör att mängden kalorier de bränner minskar. Detta gäller särskilt för de män som arbetar jobb där de sitter större delen av tiden.

Om du fortsätter att äta samma mängd som du var innan du blev mindre aktiv kommer vikt och fett långsamt att ackumuleras. Några kilo som gått upp ett år verkar inte så mycket men det lägger till och leder ofta till fetma och ytterligare medicinska komplikationer. Livsstilsval som om man deltar i sport och fritidsaktiviteter utomhus eller inte påverkar fetma.

Näring

Eftersom skräpmat och snabbmat är överkomligt och lättillgängligt är det ingen överraskning att detta är en av de främsta orsakerna till fetma hos vuxna. Snabbmat är en så stor bidragande faktor eftersom den är full av kalorier och enkla kolhydrater.

Det höga kaloriinnehållet i dessa måltider gör att maten verkar på hjärnans nöjescentra vilket gör att konsumenten känner en känsla av välbefinnande. Det är därför hetsätning av snabbmat är ett vanligt fenomen. Män bör försöka undvika skräpmat och hitta ett sätt att minska aptiten och minska kaloriintaget.

Hantering av fetma

Att uppnå fetmahanteringsmål är en mycket komplex uppgift. Det mest grundläggande målet är att minska kroppsvikten och främja en hälsosam kroppssammansättning genom att träna, äta hälsosamma livsmedel i rätt mängd och sova tillräckligt. Viktminskning kan uppnås genom många metoder inklusive kost och motion.
En annan utmaning i fetmahantering är att minska kroppsfett. Målet är att förlora fettmassan (kroppsfett) som är mer än tre procent av mager kroppsmassa.
Utmaningen i viktminskningsprocessen är att uppnå en bra nivå av fysisk aktivitet genom att inkludera träning på dagen. För att nå målet måste en person lära sig att identifiera när och hur man ökar fysisk aktivitet och sedan öka den till högsta möjliga nivå samtidigt som man undviker alla potentiella negativa konsekvenser som hjärtfrekvens och blodtryck.

Obesity Management
Hantering av fetma
Medan fetma är ett komplicerat problem med flera variabler, såsom kön, genetik, ålder och till och med näring, finns det fortfarande en viktig variabel som är vanlig på alla områden i livet - kalorier. Så hur kommer du igång?

Kalorier i fetma Management

Kalorier är avgörande! De bestämmer vilken typ av mat du äter, den energi du spenderar och kroppens svar på träning. Ditt mål är att skapa ett hälsosamt antal kalorier för dig - detta kommer att kallas din BMR (Basal Metabolic Rate). Din BMR mäts också även när du är frisk: du är inte överviktig eller fet för att du äter rätt.
Din basala ämnesomsättning kommer att fortsätta att öka med tiden om du äter på rätt sätt. Målet varierar beroende på hur mycket fett du måste förlora, hur mager du är och till vilken intensitet du är på dina träningspass.
Det vanligaste sättet att komma igång med kaloriunderhåll och viktminskning är via en kalorispårningsplattform online. Du skulle börja med att skapa en profil och logga dina träningspass och dina aktiviteter. Du skulle sedan spåra dina kalorier, och efter en månad eller så skulle du kontrollera resultaten för att se hur du mår.

När en person har uppnått detta mål antal viktminskning måste han behålla sin viktminskning.

Fetma Management med naturliga kosttillskott

Att gå ner i vikt och skapa en hälsosammare livsstil kan vara utmanande. Dietplaner kan vara tråkiga och ger inte alltid det du behöver för att lyckas. Men den mest effektiva planen är en som är individualiserad.
Lyckligtvis kan naturliga produkter hjälpa dig att hantera din vikt. Naturliga viktminskningsprodukter kan hjälpa dig att uppnå dina viktminskningsmål genom att hantera din ämnesomsättning. De kan hjälpa dig att hålla överflödiga kalorier från att ackumuleras i kroppen och förbättra din hälsa på lång sikt.
Ansträngningar för att hantera vikt, såsom dessa naturliga viktminskningsprodukter, kräver mycket forskning och noggrann eftertanke. Kosttillskotten är säkra, och de kan ge de fördelar du letar efter. Det är dock viktigt att övervaka dem noggrant för att säkerställa att du får de resultat du hoppas på.

Obesity Supplements
Fetma kosttillskott

Kosttillskott för viktminskning

Det finns flera naturliga viktminskning kosttillskott som du kan använda i ett försök att gå ner i vikt. Dessa naturliga viktminskning kosttillskott har gjort en betydande inverkan på människors liv och deras viktminskning ansträngningar. De har visat sig ge effektiva viktminskning resultat.

Växtbaserade viktminskningstillskott har blivit populära på grund av deras effektivitet. De ger de resultat du behöver utan de biverkningar som kommer med konventionella viktminskning kosttillskott. Många av dessa naturliga kosttillskott säljs som kosttillskott. Detta innebär att de är avsedda att tas som en del av en hälsosam kost.

Hitta de bästa pillerna för att behandla fetma 


comments powered by Disqus