Startsida  /   Hälsa och skönhet  /  Effektiv behandling för vuxenakne

Effektiv behandling för vuxen akne

Artikel av <em>Hälso- och Sjukvårdscentret</em>Artikel av Hälso- och Sjukvårdscentret

© Jennifer Greenwood (2022-07-21)
Effektiv behandling för vuxen akne Akne är ett vanligt problem för miljontals människor. Vuxna män och vuxna kvinnor är inte försäkrade mot dessa fula små saker såväl som tonåringar och ungdomar. Så, vad ska du göra om du plötsligt märker dessa röda / vita / svarta fläckar i ansiktet eller kroppen? Vad är den bästa effektiva behandlingen för vuxen akne?

Människor har olika tillvägagångssätt för vuxen akne. De senare beror ibland på deras hälsa, ålder, kön etc. och ibland inte. Vissa människor uppmärksammar inte sin akne och tror att det kommer att göra det och faktiskt ibland händer det verkligen så.

Orsaker till vuxen akne

Orsaker till vuxen akne kan vara lika olika som storleken på dessa fula fläckar. Vad är de? En av de vanligaste orsakerna till att akne uppträder är ett problem med hormoner. Detta problem kan i sin tur orsakas av åldersrelaterade problem.

Även om detta ofta händer under puberteten, vilket ofta är förknippat med utbrott av hormoner och många aknefläckar i hela kroppen, i händelse av akne hos vuxna orsakas detta ofta av hormonella förändringar eller av p-piller.
Precis som orsaker till någon sjukdom eller bara orsaker till allt vi får och som är relaterat till våra kroppar, kan akne orsakas antingen av interna eller externa faktorer. Låt oss börja med en betoning på interna orsaker till akne hos vuxna.

Interna orsaker till akne hos vuxna

Interna orsaker till akne hos vuxna kan vara riktigt skadliga och elaka - du vet bara inte var de kommer ifrån!

Om yttre orsaker till akne är förutsägbara i viss utsträckning kan interna orsaker till vuxen akne verkligen uppstå utan anledning - det kan tyckas att du följer alla hygienregler, du duschar regelbundet och efter att ha haft en sportträning är du ganska medveten om innehållet i kosmetiska som du använder och använder inte för många olika skrubbar, men hur som helst visas aknefläckar om och om igen.

Internal causes of acne
Interna orsaker till akne
Interna orsaker till vuxen akne kan sammanfattas enligt följande:

  • Hormoner. Hormoner associerade med akne kallas androgener. Dessa är ursprungligen män hormoner, men alla kvinnor har dem till viss del. Och i synnerhet kommer du sannolikt att ha hög nivå av androgener om du är i tonåren. Vissa hormonella preparat kan också öka nivån av hormoner i kroppen - nämligen p-piller. Vanligtvis är androgener ansvariga för talgproduktion som kan namnges som nästa orsak till hudakne.
  • Talgproduktion. Hormoner kan öka funktionen hos talgkörtlar som finns i hela kroppen och utveckla talg (eller olja eller fett). Hög talgproduktion kan vara för mycket för huden och i det här fallet smörjer olja inte bara huden (dvs gör ett slags skyddande lager på huden) utan fyller också hudens porer, och på så sätt uppstår finnar, fula ute och feta inuti.
  • Bakterier. Propionibacterium acnes är bakterier som lever på en mänsklig hud. Denna bakterie kan utveckla biologiskt aktiva substanser som löser upp talg. I detta fall blir huden sårbar och utsatt för externa bidragsgivare till akne. Så här kan vi se symbios av yttre och inre orsaker till akne - en "intern" bakterie ger förutsättningar för yttre faror.
  • Den fjärde orsaken är relaterad till vissa onormala förändringar i folliklar, som också kan relateras till hormoner. Ibland växer folliklar för mycket så att akne kan bildas från väggarna i dessa hudporer som odlas för mycket.

Externa orsaker till akne hos vuxna

Låt oss nu granska externa orsaker till akne hos vuxna, vilket betyder de som inte är relaterade till hormoner eller aktivitet hos talgkörtlar eller andra organ (i allmänhet på grund av samma hormoners hyperaktivitet blir dessa körtlar också hyperaktiva och deras agitation orsakar generering av olja i stora mängder, vilket provar kvävning av porer och akne som ett resultat).

External causes of acne
Externa orsaker till akne
Så vad är de yttre orsakerna till vuxen akne? Man kan säga att några av dessa kommer från vanor och beteende hos den person som har akne, och de andra beror faktiskt inte på personen. Till exempel kan sådana skadliga vanor som att plocka och klämma på akne namnges som en av de mest utbredda orsakerna till alla typer av akne.

Om du följer en sådan vana kommer du att spåra en sluten cirkel - att klämma på en akne leder ofta till en ny (eller flera akne, eller något ännu värre som inflammationer och till och med ärr eller hudpigmentering).

Fel vuxen hudvård

Dålig vuxen hudvård är också en av de vanligaste yttre orsakerna till akne - särskilt för personer som gör lite fysisk träning eller bara bor i heta länder. Det beror på att svett är en av de starkaste utlösarna för utseende av akne.

Den andra gruppen består mestadels av miljöfaktorer - hög dammighet på arbetsplatser, strålning samt osunda skönhetshjälpmedel, dåligt arv etc. I de flesta fall är dessa faktorer mycket svåra eller till och med omöjliga att eliminera.

Ändå kan man alltid minska orsakerna till vuxen akne och förhindra detta hudproblem.
Förebyggande är lättare än medicinering - denna universella regel gäller även akne. Naturligtvis, om du tar bort någon faktor som kan orsaka akne och som beror på dig - kommer du att göra ett avgörande steg framåt i din kamp.

Smink och vuxen akne

Finns det någon koppling mellan smink och akne? Ja, smink är en av orsakerna till vuxen akne. Det är inte en slags känsla eller något. Det är ett ganska etablerat faktum och alla människor som är oroliga för sina hudprodukter i synnerhet och hälsa i allmänhet vet om detsamma. Här pratar vi främst om kvinnor, för visst berör alla "sminkfrågor" kvinnor mycket mer än män.

Acne caused by makeup
Akne orsakad av smink
Och varje kvinna borde veta vilken smink hon kan använda för att undvika så utbredda och irriterande problem som akne. Kosmetisk som orsakar akne är dock och trots allt allmänt använd och många kvinnor använder det fortfarande och klagar över att ha akne bara utan att veta vad orsaken till deras problem är.

Akne orsakad av smink

Egentligen ligger svaret, som det händer ofta, helt enkelt på ytan. Att ta hand om din hud bör inte vara en besatthet, även om det i vissa fall är med kvinnor. Men ändå tenderar akne och "akne orsakad av smink" i synnerhet att dyka upp om den vuxna hudvården är bristfällig ... eller i princip handlägga.

Sådant fumlande beteende gäller mestadels manuell borttagning av akne, nämligen klämning och plockning. Det är dock inte relaterat till vårt huvudämne, även om det blir mycket viktigt på grund av nästan samma skäl.

What is non-obsessive skin care?
Vad är icke-obsessiv hudvård?
Vad menar vi med att prata om "icke-tvångsmässig hudvård"?

  • Kosmetiskt får inte vara ett livssyfte. Naturligtvis är det bra att se bra ut, men det finns fall där vi inte gör oss mer attraktiva med smink. Bortsett från det faktum att din älskade person kan bli kär i någon annan när han äntligen ser dig utan maquillage, kan du bara förstöra din hud på ett eller annat sätt.
  • Det rekommenderas inte att använda för många scrubs - de skrubbar huden så mycket att den blir för tunn och sårbar.
  • Försök att välja smink för aknebenägen hud. Och för fina pulver rekommenderas inte heller - vill du att dessa pulver ska komma in i alla mikroskopiska hål på huden? Att fylla dessa hål (eller porer eller folliklar) är helt enkelt det första steget i bildandet av akne.
Det finns en koppling mellan smink och akne - och det är bara en enkel illustration. Detsamma är med kosmetika som innehåller olja - ett viktigt medel för porskvävning.

Hur kan man förhindra orsaker till vuxen akne?

Få inte panik om du har en dålig hud. Tänk bara bra på orsakerna till vuxen akne och välj smink för akne benägen hud för att förhindra alla dessa finnar.

Om du har en aknebenägen hud kanske du vill använda smink för att dölja finnarna, men i verkligheten måste du ta hand om huden! Det är bättre att använda behandling för att förhindra att finnar uppträder än att dölja din akne under smink.

Dietplan för behandling av vuxen akne

Vi har redan granskat de viktigaste orsakerna till akne. Du kan också läsa om dem på Internet, det är säkert. Och om du har läst om dem och om du läser den här artikeln kan det förmodligen betyda att detta problem stör dig och representerar en viktig fråga för dig.

De flesta av oss vet om åtminstone några sätt att akne behandling. Om du har varit intresserad av akne orsaker, kanske du har läst något om deras eliminering. Och du bör veta att förebyggande är bättre än behandling och definitivt bättre än återbehandling. Vad som kan vara nytt för dig är att din kost kan ha inflytande på din hud så du kanske vill göra justeringar i din kost för att förhindra vuxen akne!

Diet för aknebehandling

Du kan förhindra uppkomsten av akne eller fästa processen för eliminering på olika sätt, men rätt dietplan för aknebehandling är ett av de vanligaste och mest effektiva sätten.

Diet for Acne Treatment
Diet för behandling av vuxen akne
Saken är att många människor har underskott av olika vitaminer och vitala mineraler i sina organismer. Och som ett resultat blir deras immunresistens lägre. Vissa mineraler och vitaminer är viktiga för huden - och naturligtvis när du inte får tillräckligt med dem blir huden svagare mot yttre påverkan. Så här kan en riktig diet hjälpa dig.

En ordentlig kostplan för aknebehandling betyder inte nödvändigtvis att du bör följa någon speciellt utformad diet och undvika att äta kött och fett eller något. Detta innebär bara hälsosam mat med tillräcklig mängd vitaminer och mineraler som krävs för regelbunden utveckling av huden (du bör säkert inte glömma andra delar av kroppen).

Så välj bara en bra kost och akne kommer att vara sällsynt gäst i ditt liv. Detta är naturligtvis en sak du är angelägen om att följa.
Försök att utesluta snabbmat från din näring. Dessa hamburgare och Colas kommer inte att mata dig med för mycket viktiga vitaminer, och dessutom är det till hjälp för att hålla stabil vikt.

Hälsosam livsstil för aknebehandling

Naturligtvis är rökning förbjuden (rökning är verkligen inte din näring men ändå en relaterad och viktig fråga). Att dricka alkohol bör begränsas. Använd mer grönsaker (särskilt färska), ersätt cola och alkoholhaltiga drycker med juice.

Detta är en grundläggande dietplan för aknebehandling , men om du väljer en hälsosam livsstil och rätt mediciner för att stoppa akne kommer du att bli av med akne en gång för alltid!

Hur man behandlar vuxen akne?

Hur man behandlar vuxen akne? Vad du än föredrar, bör du hålla dig borta från att skrubba eller poppa eller gnugga akne. Det senare är mycket frekvent bland tonåringar, men i fall med vuxen akne händer det också ofta. Låt oss kalla det det andra tillvägagångssättet. Faktum är att manuell borttagning av akne kan göra dig mer skada än nytta. Det värsta här är att du lätt kan få en infektion genom ett litet sår som du gör på huden.

Avoid Acne Squeezing!
Undvik manuell akne klämma!
Platsen där du har tagit bort akne kommer att bli inflammerad och svälla. I vissa fall kan ärr kvarstå - du förstår att det kommer att bli en tung betalning för dina gärningar. Speciellt om vi pratar om ansiktsakne - i alla fall inser du att en vit fläck i ansiktet, som kommer att försvinna (naturligtvis mer sannolikt om du applicerar någon behandling på den) på vissa dagar inte är värt de ärr som kommer att definiera ditt utseende i resten av ditt liv.

Så även om du har poppat lite akne tidigare och det var tur och det var okej och du har ingen infektion - tro inte att det kommer att upprepas om och om och om igen och att all akne måste poppas / skrubbas.

Mediciner för aknebehandling

Det är inte så lätt att hitta en lämplig aknebehandling. Många lidande människor letar efter mediciner för aknebehandling, och inte alla är så framgångsrika i att hitta själva läkemedlet som är till hjälp och har riktigt naturligt ursprung.

Egentligen finns det preparat som anses vara naturliga och säkra, och har inte mycket eller till och med inte har några biverkningar. Men det finns också mediciner för aknebehandling med bevisad åtgärd, fortfarande inte lika säker som naturliga. Bland dessa finns retinoider, isotretinoin och naturligtvis bensoylperoxid.

Receptbelagda läkemedel baserade på bensoylperoxid

Bensoylperoxid är ett komplext verkande läkemedel, ett av många läkemedel för aknebehandling. Det har använts för aknebehandling i många år, och idag produceras under olika namn och olika varumärken (till exempel är Clearasil en av de mest kända). Komplex verkan av bensoylperoxid manifesterar sig i dess inverkan på tillväxt och utveckling av bakterier och på huden.

Preparatet hämmar tillväxten av vissa bakterier, och de andra dödas helt enkelt av det.
Effekten på huden utförs genom oxidation och skalning av huden, vilket hindrar utseende av akne. Vissa preparat som innehåller bensoylperoxid absorberar också talg, vilket förhindrar att folliklar kvävs.

Benzoyl Peroxide Cream
Bensoylperoxidkräm
Bensoylperoxid kan ha olika koncentration i läkemedlet som du ska använda, koncentrationer på 2,5%, 5% och 10% används oftast. Naturligtvis är preparatet som innehåller mer bensoylperoxid starkare och har kraftfullare verkan, men du kommer inte att få bättre effekt om du applicerar den starkaste.

Naturlig behandling av vuxen akne

Det är bättre att börja med naturliga mediciner för aknebehandling, inte beroende på svårighetsgraden av din sjukdom, och sedan, om du känner att större dos av preparatet bör appliceras och den ursprungligen använda inte är tillräcklig, ta den starkare.

Natural Treatment of Adult Acne
Naturlig behandling av vuxen akne
Men i alla fall är det bättre att konsultera en läkare för att inte skada med goda avsikter. Frågan är bensoylperoxid har vissa biverkningar, främst relaterade till torkning av huden. Så att du riskerar att ha för torr hud efter att ha applicerat preparatet besvärligt, vilket kan leda till akne igen.

Effektiv behandling för vuxen akne

Det händer ofta att efter att ha avslöjat akne springer människor till läkare (hudläkare, kosmetologer) med förfrågningar om hjälp. Det är mer rimligt - hur som helst kan en specialist ge dig ett bättre råd och rekommendera en effektiv behandling för vuxen akne.

Det viktigaste är att du kanske inte konsulterar en läkare varje gång du har några hudproblem. Men noggrann uppmärksamhet på hälsotillståndet är alltid ett positivt sätt att leva. Du kan förhindra akne innan det dyker upp så att du verkligen inte behöver leta efter någon behandling för vuxen akne eller välja något tillvägagångssätt för dig.

Ta reda på hur du behandlar vuxen akne 


comments powered by Disqus