Startsida  /   Hälsa och skönhet  /  Vuxen hormonell akne

Vuxen hormonell akne: Orsaker och behandling

Artikel av <em>Hälso- och Sjukvårdscentret</em>Artikel av Hälso- och Sjukvårdscentret

© Jennifer Greenwood (2019-05-24)
Vuxen hormonell akne: Orsaker och behandling Specialister säger att akne orsakas av hormoner, men det fanns inga allvarliga undersökningar av fenomenet hittills. Forskningen har nyligen slagit fast att nästan 50% av alla kvinnor möter vuxna akne breakouts hela veckan innan deras menstruationscykeln.

Vad är intressant med vuxen hormonell akne är det faktum att de inte kan behandlas av de vanliga metoderna. Aktuell antibiotika och aktuella retinoider är värdelösa i detta fall. Uppmärksamma följande fakta att identifiera hormonell akne:

 • Acne hände första gången i vuxen ålder;
 • Acne utbrott intensifiera innan menstruation;
 • Rapport om oregelbundna menstruationer;
 • Överaktiv talgkörtlar i ansiktet;
 • Hirsuties (förhöjd nivå av hår i ansiktet eller ens hår i atypiska platser);
 • Ökad nivå av vissa manliga hormoner i blodet.

Vad är Adult hormonell Acne?

Hormonell akne eller vuxen hormonell akne är också känd som acne vulgaris orsakas på grund av störningar i hudens tillstånd som inträffar på grund av överproduktion av androgena hormoner i kroppen. Testosteron eller Androgen sägs vara det viktigaste könshormon som finns både hos män och kvinnor. Vuxen hormonell akne orsakas på grund av överproduktion av androgen i kroppen.

De androgena hormonerna tenderar att stimulera talgkörtlar som producerar en stor mängd naturliga olja eller sebum i huden. Detta talg produceras samlar i hår porerna eller folliklar och senare blir blandat med döda celler och bakterier leder till bildandet av kvisslor eller finnar.

Hormonell akne är ganska vanligt att visas under puberteten, men i vissa fall kan den fortsätta att visas i äldre människor. Det märks också att ungdomar eller tonåringar lider mer hormonell akne på grund av hormonella förändringar som delta i kroppen under den tiden.

Också under denna period är hormonell acne mer märkbar hos män jämfört med kvinnor på grund av det faktum att män producerar mer testosteron än kvinnor. Medan kvinnor kan lida mer från sådan akne under de naturliga cyklerna genomgår de som inkluderar menstruation, graviditet och klimakteriet.

Utvecklingen av vuxen hormonell akne

Medan vissa vuxna kan börja utveckla sin akne börjar bara från deras 20s eller 30s, verkar en viss mängd dem aldrig växa ur det, passerar in i vuxenlivet med de samma finnar. Det händer på grund av förändringar i hormonell nivå. När en kvinna närmar sig sin period, minskar östrogen nivå. Äggstockarna efter ägglossningen producerar progesteron och detta hormon stimulerar talgkörtlar. Acne kommer som ett resultat av detta.

Development of Adult Hormonal Acne
Vissa gravida kvinnor drabbas av hormonellt orsakade akne. Under tredje trimestern höja deras talgkörtlar oljeproduktion, orsakar ofta finnar. Det finns kvinnor som lider av akne utbrott efter klimakteriet som testosteron nivån blir högre medan östrogen nivå minskar.

Som ni kan se, vuxna kan uppleva akne problem under hela sitt liv från pubertet till deras gammala år. Dessa problem kan inte försvinna med åldern och kan även bli värre.
Om du vill uppnå fantastiska resultat, se din hudläkare som kommer att hjälpa dig hitta den bästa acne behandling.

Orsakerna till hormonell akne

Acne provocerade av hormonell påverkan börjar på 20-25 år, ibland är det aktuellt för tonåringar och ibland mogna kvinnor kan ha det. Vuxen acne finnar visas brukar på ansikte, hakan särskilt och käken. Men ibland finns det akne spår på bröstet eller ryggen. Oavsett det faktum att hormonellt-influerade vuxen akne är sällan allvarlig och oftast yttrar sig som små inflammatoriska noduli och papler, kvinnor lider av sjukdomen inte kan hjälpa men undrar: Hur börjar det?

Det är känt att våra binjurar börjar göra en androgen, dehydroepiandrosteron sulfate (DHEAS), när vi fortfarande barn för ca 10 år gammal. Vid utbrottet av puberteten börjar också två mer androgener, så kallade ”manliga” hormoner, dehydrotestosterone (DHT) och testosteron, arbeta i kvinnors kroppar. De alla stimulerar talgkörtlar att producera mer av hudens naturliga olja eller talg.

Det är därför så många tonåringar lider av fet hy och acne. Och pojkar, som har mer ”manliga” hormoner, lider tonåring akne oftare än flickor.
Till skillnad från vuxna akne, Tonåring akne är ofta lätt att behandla.
Hormoner är mycket flexibel på unga kroppar. Första linjens behandlingar hjälper i de flesta fall och inkludera som Aktuell retinoider och bensoylperoxid, stöds av orala antibiotika.

Men efter en initial förbättring det kan komma en tid när de hormonella förändringarna och kroppen slutar reagera på terapin. I sådana fall förfarandet för vuxna hormonell akne behandling bör ändras och det föreslås ofta för att prova naturliga piller för hormonell akne.

Vanliga faktorer som utlöser hormonell akne hos vuxna

Det finns vissa människor som kan uppleva mer av hormonell akne på grund av ärftliga faktorer.

Som vi nämnde tidigare, är puberteten en annan faktor som kan utlösa hormonell akne. Puberteten är ålder perioden under vilken ungdomar når könsmognad och blir kan reproduktion. Kroppen (både män och kvinnor) under denna period genomgår hormonella förändringar. Den manliga kroppen jämfört med honor producerar alltför androgena hormoner som är ansvariga för bildandet av finnar eller hud fläckar. Honorna på andra sidan lider också hormonell akne på grund av en obalans av hormoner i kroppen.

Factors That Trigger Hormonal Acne in Adults
Faktorer som utlöser hormonell akne hos vuxna
Men de vanligaste faktorerna som är kända för att utlösa hormonell akne hos vuxna inkluderar:

 • Brist på mineraler och vitaminer - det är uppenbart att säga att vitaminer och mineraler spelar en positiv roll för att bibehålla den balans av hormoner i kroppen. Avsaknad av olika mineraler och vitaminer i den rutinmässiga kosten kan därför orsaka att kroppen saknar förbättrad immunitet som är nödvändig för kroppen att bekämpa virus och infektioner som kroppen är utsatt för.
 • Stress - Stress från binjurarna stärka upp produktionen av hormoner, både hos män och kvinnor. Den reaktion som orsakat på grund av stress är ansvarig att förvärras hudåkomma.
 • Överdrivet intag av socker och fet mat - överdrivet intag av livsmedel som är rika på socker och fett kan också orsaka hormonell akne hos vuxna. Anledningen till orsaken till akne är i huvudsak beror på att vår kropp lagrar mer fett som vi konsumerar som senare täppa i porerna. Dessutom högt intag av socker kan orsaka inflammationer på huden på grund av överproduktion av insulin i kroppen.
 • Menstruation, graviditet och klimakteriet - en kvinnor under ägglossning, graviditet eller menstruation erfar en kraftig minskning av könshormonet östrogen i kroppen. Denna minskning av östrogen hormon åtföljs av en ökning av testosteron som ytterligare utlöser bildandet av akne vulgaris.
 • Döda huden ackumulering - döda hudceller ansvarar också för att ge upphov till hud acne. Den hudcell som samlar i porerna mixar med hudfett (talg) ge upphov till hud blemmor eller finnar.
 • Använda av steroider - överdriven användning av steroider kan också orsaka hormonell akne hos vuxna. Användning av steroider ökar produktionen av testosteron hos män som vidare leder till en obalans av hormoner i kroppen och ger upphov till relaterade hudproblem.
 • Förekomst av bakterier i huden porer - förekomsten av bakterier i hårsäckarna resulterar i bildandet av finnar eller mörka fläckar i ansiktet.

Adult hormonell akne behandling

Hormonell akne hos både män och kvinnor kan behandlas med 2 efter vissa metoder: receptfria behandlingar och receptbelagda behandlingar.

Icke receptbelagda behandling för vuxna hormonell akne

Natural Treatment for Adult Hormonal Acne
Naturlig behandling för vuxna hormonell akne
 • Tvål och vatten - rengöring ansiktet varsamt med tvål och vatten 2 gånger om dagen kan hjälpa vid behandling av hormonell akne ordentligt. Tuff, det bör hållas i åtanke att denna vuxen hormonell akne behandling inte kommer att klara upp den redan befintliga acne på huden men kommer att sänka ner effekten av inflammation som orsakas på grund av akne.
 • Rengöringsmedel - rengöringsmedel ofta innehåller glykolsyra, bensoylperoxid, salicylsyra och svavel som är användbart för behandling av akne. Överdriven användning av rengöringsmedel bör undvikas eftersom det kan även skada huden eller orsaka andra hudproblem.
 • Salicylsyra - onormala spridande av celler kan styras på huden med hjälp av salicylsyra. Syran, dock har inte någon effekt på produktionen av talg och också inte dödar alla bakterier. Syran är ansvarig för unclogging porer att förhindra lesioner vid mildare akne.
 • Alkohol och aceton - aceton hjälper att ta bort olja från ytan av huden medan alkohol används som en mild antibakteriell agent. Både agenterna används tillsammans för att torka ut huden och brukar ha liten effekt på akne.
 • Svavel - svavel är en komponent som används i många akne mediciner i kombination med andra ämnen såsom salicylsyra och alkohol. Eftersom den har en endast marginell effekt över akne; svavel är i allmänhet inte rekommenderas av dermatologer för vuxna hormonell akne behandling.
 • Bensoylperoxid - vid lindrig akne, läkare kan rekommendera går för en hormonell akne behandling med en icke-normativa drog med en viss mängd bensoylperoxid. Bensoylperoxid hjälper förstöra bakterier som orsakar akne problem. För att hålla acne borta, måste föreningen användas kontinuerligt under minst fyra veckor. Till skillnad från andra over-the-counter föreskrivna produkter, det påverkar inte talgproduktionen och acne kommer tillbaka när du slutar att använda föreningen. Överdriven användning av bensoylperoxid kan orsaka torrhet i huden eller irritation i huden. Därför måste man ta hand vid ansökningstillfället lösningen.
 • Aktuell retinoid gel - den Aktuell retinoid gel är till hjälp för att minska inflammation och svullnad av huden samt ökar tillväxten av celler. Gelen stoppar nya finnar till form på huden. Jämfört med andra icke-föreskrivna behandlingar för hormonell akne, kan Aktuell retinoid gel ta 8-12 veckor att Visa önskat resultat.
 • Grönt te - grönt te kan konsumeras till lägre ner nivån av inflammation i kroppen. Bortsett från efter den lokala praktiken av hudvårdsprogram kan man överväga att dricka några koppar grönt te per dag till att vitalisera huden automatiskt.
 • Växtbaserade piller för hormonell akne - hundratals naturläkemedel, ekologisk, och piller för hormonell akne finns tillgängliga på marknaden som garanti för att tillhandahålla en effektiv lösning för att bli av med hormonell acne. En del av dessa piller för hormonell akne, är dock osannolikt att ha många fördelar som när du slutar ta dem akne kommer att poppa ut igen efter en viss tid span.

Receptbelagda behandlingar för vuxna hormonell akne

Prescription Treatment for Adult Hormonal Acne
Receptbelagt behandling för vuxna hormonell akne
 • Retinoider eller vitamin A-derivat - dessa typ av mediciner är tillgängliga som orala piller för hormonell akne och utvärtes lotion. Dessa mediciner hjälpa utplåna måttlig till svår akne genom att normalisera huden. Retinoider kan användas i kombination med andra produkter för vuxna hormonell akne behandling såsom orala antibiotika och bensoylperoxid för att fästa effekten av borttagning av akne. Även om aktuella retinoider inte har mycket av biverkningar, deras användning rekommenderas inte till ammande eller gravida kvinnor. Mindre biverkningar som är associerade med denna produkt inkluderar torrhet, rodnad och klåda.
 • Azelainsyra - denna medicin sägs ha antibakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper som hjälper att bli av hormonell akne. Den gel eller kräm används också för att bota en annan typ av villkor som populärt kallas Rosacea.
 • Piller - läkare ofta tyder p-piller till kvinnor att sänka ner effekten av manliga hormoner testosteron på akne stiger på huden. Dessa piller är limit att användas av kvinnliga patienter endast och Visa önskat resultat i under period 3 till 4 månader. Några av de biverkningar som förknippas med p-piller för hormonell akne inkluderar illamående, ömma bröst, viktökning och blodproppar.
 • Spironolakton - denna medicin används speciellt för att blockera verkan av kroppens hormoner på olja körtlar närvarande på huden. Denna typ av medicin är bra för kvinnor vars akne förvärras under tiden av menstruation.
Läs mer om vuxen akne behandling 


comments powered by Disqus