Startsida  /   Hälsa och skönhet  /  Hormonell akne hos vuxna

Vuxen hormonell akne: orsaker och behandling

Artikel av <em>Hälso- och Sjukvårdscentret</em>Artikel av Hälso- och Sjukvårdscentret

© Jennifer Greenwood (2022-07-21)
Vuxen hormonell akne: orsaker och behandling Specialister säger att akne orsakas av hormoner, men det fanns inga allvarliga undersökningar av detta fenomen hittills. Forskning som nyligen genomförts visade att nästan 50% av alla kvinnor stöter på vuxna akneutbrott under hela veckan före menstruationscykeln.

Det som är intressant med vuxen hormonell akne är det faktum att de inte kan behandlas med de vanliga behandlingsmetoderna. Aktuella antibiotika och aktuella retinoider är värdelösa i detta fall. Var uppmärksam på följande fakta för att identifiera hormonell akne:

 • Akne hände första gången i vuxen ålder;
 • Akneutbrott intensifieras före menstruation;
 • Rapportera om oregelbundna menstruationer;
 • Överaktiva talgkörtlar i ansiktsområdet;
 • Hirsuties (den förhöjda hårnivån i ansiktet eller till och med håret på otypiska platser);
 • Ökad nivå av vissa manliga hormoner i blodet.

Vad är vuxen hormonell akne?

Hormonell akne eller vuxen hormonell akne är också känd som akne vulgaris orsakas på grund av störningen i hudtillståndet som uppstår på grund av överproduktion av androgenhormoner i kroppen. Testosteron eller androgen sägs vara det huvudsakliga könshormonet som finns både hos män och kvinnor. Vuxen hormonell akne orsakas på grund av överdriven produktion av androgen i kroppen.

Androgenhormonerna tenderar att stimulera talgkörtlar som producerar en hög mängd naturlig olja eller talg i huden. Denna talg som produceras samlas i hårporerna eller folliklarna och blandas senare med döda celler och bakterier som leder till bildandet av fläckar eller finnar.

Hormonell akne är ganska vanligt att dyka upp under puberteten men i vissa fall kan det fortsätta att förekomma hos äldre människor. Det ses också att ungdomar eller tonåringar lider mer av hormonell akne på grund av de hormonella förändringar som deltar i kroppen under den tiden.

Även under den perioden är hormonell akne mer märkbar hos män jämfört med kvinnor på grund av det faktum att män producerar mer testosteron än kvinnor. Medan kvinnor kan drabbas mer av sådan akne under de naturliga cyklerna de genomgår som inkluderar graviditet, menstruation och klimakteriet.

Utveckling av vuxen hormonell akne

Medan vissa vuxna kan börja utveckla sin akne från och med 20- eller 30-talet, verkar en viss mängd av dem aldrig växa ut det och gå in i vuxen ålder med samma utbrott. Det händer på grund av förändringar i hormonell nivå. När en kvinna närmar sig sin period minskar östrogennivån. Äggstockar efter ägglossningen producerar progesteron och detta hormon stimulerar talgkörtlarna. Akne kommer som ett resultat av detta.

Development of Adult Hormonal Acne
Vissa gravida kvinnor påverkas av hormonellt orsakad akne. Under tredje trimestern höjer deras talgkörtlar oljeproduktionen och orsakar frekventa utbrott. Det finns kvinnor som lider av akneutbrott efter klimakteriet eftersom testosteronnivån blir högre medan östrogenhalten minskar.

Som du kan se kan vuxna uppleva akneproblem under hela sitt liv från puberteten till sina gamla år. Dessa problem kanske inte försvinner med åldern och kan till och med bli värre.
Om du vill uppnå bra resultat, se din hudläkare som hjälper dig att hitta den bästa aknebehandlingen.

Orsaker till hormonell akne

Akne provocerad av hormonellt inflytande börjar i åldern 20-25, ibland är det aktuellt för tonåringar och ibland kan mogna kvinnor ha det. Vuxna akne finnar förekommer vanligtvis i ansiktet, särskilt haka och käke. Men ibland finns det aknespår på bröstet eller ryggen. Oavsett det faktum att hormonellt påverkad vuxen akne sällan är svår och vanligtvis manifesterar sig som små inflammatoriska knölar och papler, kan kvinnor som lider av sjukdomen inte låta bli att undra: hur börjar det?

Det är känt att våra binjurar börjar göra en androgen, dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS), när vi fortfarande är barn på cirka 10 år. Också vid pubertetens utbrott börjar ytterligare två androgener, så kallade "manliga" hormoner, dehydrotestosteron (DHT) och testosteron, arbeta i kvinnors kroppar. De stimulerar alla talgkörtlarna att producera mer av hudens naturliga olja eller talg.

Det är därför så många tonåringar lider av fet hud och akne. Och pojkar, som har fler "manliga" hormoner, lider av tonårsakne oftare än flickor.
Till skillnad från vuxen akne är tonårsakne ofta lätt att behandla.
Nivån av hormoner är mycket flexibel hos unga kroppar. Första linjens behandlingar hjälper i de flesta fall och inkluderar som aktuella retinoider och bensoylperoxid, som stöds av orala antibiotika.

Men efter den initiala förbättringen kan det komma en period då hormonnivån förändras och kroppen slutar reagera på behandlingen. I sådana fall bör proceduren för vuxen hormonell aknebehandling ändras och det föreslås ofta att prova naturliga piller för hormonell akne.

Vanliga faktorer som utlöser hormonell akne hos vuxna

Det finns vissa människor som kan uppleva mer av hormonell akne på grund av ärftliga faktorer.

Som vi nämnde tidigare är puberteten en annan faktor som kan utlösa hormonell akne. Puberteten är den åldersperiod under vilken ungdomar når sexuell mognad och blir kapabla att reproducera. Kroppen (både män och kvinnor) under denna period genomgår många hormonella förändringar. Den manliga kroppen jämfört med kvinnor producerar överdrivna androgenhormoner som är ansvariga för bildandet av finnar eller hudfläckar. Honorna på andra sidan lider också av hormonell akne på grund av en obalans av hormoner i kroppen.

Factors That Trigger Hormonal Acne in Adults
Faktorer som utlöser hormonell akne hos vuxna
Men de vanligaste faktorerna som är kända för att utlösa hormonell akne hos vuxna inkluderar:

 • Brist på mineraler och vitaminer - Det är uppenbart att säga att vitaminer och mineraler spelar en positiv roll för att upprätthålla balansen mellan hormoner i vår kropp. Därför kan frånvaron av olika mineraler och vitaminer i rutindieten orsaka att kroppen saknar förbättrad immunitet som är nödvändig för att kroppen ska kunna bekämpa virus och infektioner som kroppen är benägen för.
 • Stress - Stress från binjurarna ökar produktionen av hormoner, både hos män och kvinnor. Reaktionen som orsakas på grund av stress är ansvarig för att förvärra hudtillståndet.
 • Överdriven intag av sockerarter och feta livsmedel - Överdriven intag av mat som är rik på socker och fetter kan också orsaka hormonell akne hos vuxna. Anledningen till orsaken till akne beror i huvudsak på det faktum att vår kropp lagrar mer fett som vi konsumerar som senare täpper till i hudens porer. Dessutom kan högt intag av socker orsaka inflammationer på huden på grund av överproduktion av insulin i kroppen.
 • Menstruation, klimakteriet, graviditet - En kvinna under ägglossning, graviditet eller menstruation upplever en kraftig minskning av könshormonet östrogen i kroppen. Denna minskning av östrogenhormon åtföljs också av ökningen av testosteron som ytterligare utlöser bildandet av akne vulgaris.
 • Död hudackumulering - Döda hudceller är också ansvariga för att ge upphov till hudakne. Hudcellen som samlas i porerna blandas med hudolja (talg) för att ge upphov till hudfläckar eller finnar.
 • Användning av steroider - Överdriven användning av steroider kan också orsaka hormonell akne hos vuxna. Användning av steroider ökar produktionen av testosteron hos män vilket ytterligare resulterar i en obalans av hormoner i kroppen och ger upphov till hudrelaterade problem.
 • Förekomst av bakterier i hudens porer - Närvaron av bakterier i hårsäckarna resulterar i bildandet av finnar eller mörka fläckar i ansiktet.

Vuxen hormonell akne behandling

Hormonell akne hos både män och kvinnor kan behandlas med de två följande metoderna: receptfria behandlingar och receptbelagda läkemedel.

Receptfri behandling för vuxen hormonell akne

Natural Treatment for Adult Hormonal Acne
Naturlig behandling för vuxen hormonell akne
 • Tvål och vatten - Rengöring av ansiktet försiktigt med tvål och vatten 2 gånger om dagen kan hjälpa till att behandla hormonell akne ordentligt. Tufft, det bör komma ihåg att denna vuxna hormonella aknebehandling inte kommer att rensa upp den redan befintliga akne på huden men kommer att sänka effekten av inflammation orsakad av akne.
 • Rengöringsmedel - Rengöringsmedel innehåller ofta glykolsyra, bensoylperoxid, salicylsyra och svavel som är till hjälp för behandling av akne. Överdriven användning av rengöringsmedel bör undvikas eftersom det till och med kan skada huden eller orsaka andra hudproblem.
 • Salicylsyra - Den onormala avverkningen av celler kan kontrolleras på huden med hjälp av salicylsyra. Syran har dock ingen effekt på produktionen av talg och dödar inte heller några bakterier. Syran är ansvarig för att rensa porerna för att förhindra lesioner vid mildare akne.
 • Alkohol och aceton - Aceton hjälper till att ta bort olja från hudens yta medan alkohol används som ett milt antibakteriellt medel. Båda medlen används tillsammans för att torka ut huden och har vanligtvis liten effekt på akne.
 • Svavel - Svavel är en komponent som används i många akne mediciner i kombination med andra ämnen som salicylsyra och alkohol. Eftersom det har en enda marginell effekt över akne; svavel rekommenderas i allmänhet inte av hudläkare för vuxen hormonell aknebehandling.
 • Bensoylperoxid - Vid mild akne kan läkaren rekommendera att gå till en hormonell aknebehandling med ett icke-föreskrivande läkemedel som har en viss mängd bensoylperoxid. Bensoylperoxid hjälper till att förstöra bakterier som orsakar akneproblem. För att hålla akne i schack måste föreningen användas kontinuerligt i minst fyra veckor. Till skillnad från andra receptfria föreskrivna produkter påverkar det inte talgproduktionen och akne kommer tillbaka när du slutar använda föreningen. Överdriven användning av bensoylperoxid kan orsaka torrhet i huden eller irritation i huden; därför måste man vara försiktig vid appliceringen av lösningen.
 • Aktuell retinoidgel - Den aktuella retinoidgelen är till hjälp för att minska inflammation och svullnad i huden samt öka tillväxten av celler. Gelén stoppar de nya finnarna att bildas på huden. Jämfört med andra icke-föreskrivna behandlingar för hormonell akne kan aktuell retinoid gel ta 8-12 veckor för att visa önskade resultat.
 • Grönt te - Grönt te kan konsumeras för att sänka inflammationsnivån i kroppen. Förutom att följa den lokala praxisen för hudvård kan man överväga att dricka några koppar grönt te per dag för att aktivera huden automatiskt.
 • Växtbaserade piller för hormonell akne - Det finns hundratals växtbaserade, organiska och naturliga piller för hormonell akne tillgängliga på marknaden som garanterar att de ger en effektiv lösning för att bli av med hormonell akne. En del av dessa piller för hormonell akne är dock osannolikt att ha många fördelar, eftersom när du slutar ta dem kommer akne att dyka upp igen efter en viss tidsperiod.

Receptbelagda behandlingar för vuxen hormonell akne

Prescription Treatment for Adult Hormonal Acne
Receptbelagd behandling för vuxen hormonell akne
 • Retinoider eller vitamin A-derivat - Dessa typer av mediciner finns som orala piller för hormonell akne och aktuella lotioner. Dessa läkemedel hjälper till att utplåna måttlig till svår akne genom att normalisera huden. Retinoider kan användas i kombination med andra produkter för behandling av hormonell akne för vuxna, såsom orala antibiotika och bensoylperoxid för att fästa effekten av avlägsnande av akne. Även om aktuella retinoider inte har mycket av biverkningar, rekommenderas deras användning inte för ammande eller gravida kvinnor. Mindre biverkningar som är förknippade med denna produkt inkluderar torrhet, rodnad och kliande hud.
 • Azelainsyra - Detta läkemedel sägs ha antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att bli av med hormonell akne. Gelén eller grädden används också för att bota en annan typ av tillstånd som populärt kallas rosacea.
 • Orala preventivmedel - Läkare föreslår ofta p-piller till kvinnor för att sänka effekten av manliga hormoner testosteron på akne som stiger på huden. Dessa preventivmedel är begränsade till att endast användas av kvinnliga patienter och visar önskade resultat under tidsperioden 3 till 4 månader. Några av de biverkningar som är förknippade med p-piller för hormonell akne inkluderar illamående, ömhet i brösten, viktökning och blodproppar.
 • Spironolakton - Detta läkemedel används speciellt för att blockera verkan av kroppens hormoner på oljekörtlarna som finns på huden. Denna typ av medicinering är till hjälp för kvinnor vars akne förvärras under menstruationstiden.
Läs mer om behandling av vuxen akne 


comments powered by Disqus