Startsida  /   Manlig hälsa  /  Behandlingsalternativ för Peyronies sjukdom

Behandlingsalternativ för Peyronies sjukdom. Vilken är den bästa behandlingen efter 40?

Artikel av <em>Hälso- och Sjukvårdscentret</em>Artikel av Hälso- och Sjukvårdscentret

© Lucas Botin (2024-01-11)
Behandlingsalternativ för Peyronies sjukdom. Vilken är den bästa behandlingen efter 40? 

Förstå Peyronies sjukdom

Peyronies sjukdom, ett tillstånd som främst drabbar män över 40 år, kännetecknas av utvecklingen av fibrös ärrvävnad, eller plack, i penis. Detta tillstånd kan leda till peniskrökning, vilket orsakar fysiskt obehag och psykisk ohälsa. Att förstå krångligheterna med Peyronies sjukdom är avgörande för dem som söker effektiva behandlingsalternativ.

Orsaker till Peyronies sjukdom

Den exakta orsaken till Peyronies sjukdom är fortfarande svårfångad, men den är ofta förknippad med mikrotrauman mot penis, som kan uppstå under sexuell aktivitet eller andra former av penisstress. Dessa mikroskador utlöser en onormal läkningsrespons, vilket leder till bildandet av plack på tunica albuginea, den fibrösa vävnad som omger penisens erektilkammare.
När ärrvävnaden ackumuleras kan det skapa områden med oflexibilitet, vilket gör att penis böjs eller kröks under erektion. Denna krökning kan variera från mild till svår, och dess inverkan sträcker sig utanför den fysiska sfären och påverkar sexuell funktion, självkänsla och övergripande livskvalitet.

Symtom på Peyronies sjukdom

Vanliga symtom på Peyronies sjukdom inkluderar smärta under erektion, en påtaglig knöl eller hård vävnad under huden, och naturligtvis den märkbara krökningen av penis. I vissa fall kan krökningen utvecklas gradvis, vilket gör det svårt för individer att fastställa när tillståndet ursprungligen manifesterades.

Den psykologiska bördan av Peyronies sjukdom bör inte underskattas. Män kan uppleva ångest, depression och ett minskat självförtroende på grund av oro för deras utseende och sexuella prestationer. Intima relationer kan vara ansträngda, vilket ytterligare understryker vikten av att söka snabb och effektiv behandling.

Vilken är den bästa behandlingen för Peyronies sjukdom efter 40?

För personer som lider av peniskrökning finns det flera olika behandlingsalternativ för Peyronies sjukdom som kan vara till hjälp för tillståndet.

Vilken är den bästa behandlingen för Peyronies sjukdom? För att svara på denna fråga måste vi granska alla behandlingsalternativ för Peyronies sjukdom och hitta deras för- och nackdelar. Här är några av de alternativ som du kan överväga att diskutera med din vårdgivare om du råkar lida av denna sjukdom. De inkluderar både kirurgiska ingrepp och icke-kirurgisk behandling för Peyronies sjukdom.

Kan Peyronies sjukdom botas?

Även om det kanske inte finns ett definitivt botemedel mot Peyronies sjukdom, finns det olika behandlingsalternativ tillgängliga för att hantera symtom och förbättra penisfunktionen. Valet av behandling beror på tillståndets svårighetsgrad, individuella preferenser och vägledning från vårdpersonal.
Det är viktigt för personer med Peyronies sjukdom att rådgöra med sina vårdgivare för att bestämma det mest lämpliga och effektiva tillvägagångssättet för deras specifika fall.
Låt oss nu granska dessa behandlingsalternativ i detalj.

Vitaminer

Vitamins for Peyronie's Disease Treatment
Vitaminer för behandling av Peyronies sjukdom
Det finns inte mycket forskning om hur vitaminer kan hjälpa dig om du lider av Peyronies sjukdom. En bra tumregel är att se till att du äter en mycket hälsosam kost. Detta kommer att inkludera massor av frukt, grönsaker, magert kött, fisk, nötter, frön, fullkorn och mejeriprodukter.

Detta kommer att ge dig den näring du behöver för att upprätthålla en frisk kropp och det kommer förmodligen att hjälpa din Peyronies sjukdom.

E-vitamin

Det finns ett vitamin som sägs vara ganska framgångsrikt vid behandling av detta tillstånd och det är E-vitamin. Vissa forskare menar att de som har E-vitaminbrist ofta har Peyronies sjukdom. Det finns ingen definitiv koppling till detta, men det finns ett samband mellan brist på E-vitamin och de som lider av peniskrökning. Enligt många undersökningar och studier är detta en av de bästa vitaminerna för Peyronies sjukdom.
E-vitamin är känt för att hjälpa till att förebygga ärrvävnad och det har egenskaper som hjälper till med en blodutvidgning så detta håller blodkärlen vid god hälsa. E-vitamin är också mycket antiinflammatoriskt.
Det har inte utforskats i någon större utsträckning som en behandling för Peyronies sjukdom, men det fanns en rapport i en rapport från 1993 som gavs vid US National Institute of Health-konferensen som sa att cirka 99 % av individerna som tog E-vitamin hade en förbättring av smärtan, men cirka 70 % av mer än 100 män som deltog i studien hade inga förändringar i symtomen efter att de använt vitamin E.

Resultaten av denna studie bedömdes vara otillförlitliga, men det stod fortfarande att E-vitamin kan vara fördelaktigt för dem som lider av Peyronies sjukdom.

Studier av E-vitamin

En ny studie genomfördes i januari 2013 och 70 män som lider av Peyronies sjukdom delades in i två behandlingsgrupper. De i den första gruppen fick E-vitamin och andra ämnen för att behandla Peyronies sjukdom. En substans som de fick heter Verapamil och som används för att lösa upp plackuppbyggnad.

De fick också några läkemedel för att behandla inflamation och smärta. De i grupp 2 får läkemedlen men de fick inget av E-vitamin. De deltog i detta program i ungefär sex månader. De genomgick en smärtutvärdering, ultraljud av penis och en IIEF ( International Index of Erectile Function Study).
Minskningen av plackuppbyggnad i grupp ett var 50,2 % och i den andra gruppen minskade den med 35,8 %. I grupp ett hade 96,6 % av männen en förbättring av sin peniskrökning medan bara 48,4 % av männen i grupp 2 hade en förbättrad peniskrökning. I grupp 1 förbättrades IIEF-poängen med stor marginal. I grupp 2 sågs en ökning av plackstorleken.
Forskarna indikerade efter denna studie att D-vitamin kan vara till hjälp för att behandla Peyronies sjukdom och hjälpte till att stoppa utvecklingen av sjukdomen. Forskarna indikerar att användning av E-vitamin tillsammans med andra metoder kan hjälpa till att behandla detta tillstånd. Det finns andra behandlingsalternativ som elektrisk stötvågsterapi, penisförlängare, vakuumpumpar, injektionsterapi och kirurgiska alternativ som kan vara mer fördelaktiga än att bara använda E-vitamin.

Peyronies behandlingsövningar

Exercises for Peyronie's Disease Treatment
Övningar för behandling av Peyronies sjukdom
Ett korrekt träningsprogram kan vara till nytta för att hjälpa dem som drabbats av Peyronies sjukdom. All träning som du utför kommer att hjälpa dig att hålla dig frisk och kan gynna dig för att minska smärta eller andra problem med tillståndet.
Det finns flera behandlingsövningar som du kan göra med penis som kan hjälpa till att minska smärta och andra problem som du lider av anges nedan.
Det är viktigt att prata med din vårdgivare innan du gör dessa Peyronies behandlingsövningar eftersom du inte vet vilka som kan vara fördelaktiga eller om de kommer att hjälpa dig med ditt individuella tillstånd.

Penissträckningsövning nummer ett

Du måste ta tag i din penis bakom penishuvudet. Du drar den sedan rakt ut från kroppen och håller stretchen i 15 sekunder och återför den sedan till en avslappnad position. Du måste sedan göra detta i olika riktningar som ner, upp, till vänster och till höger. Du måste hålla var och en av dessa positioner i 15 sekunder.

När dessa Peyronies behandlingsövningar har gjorts måste du massera din penis tills du får erektion. Du måste ta tag i basen på penis med pekfingret och tummen och bilda en cirkel som det okej tecknet. Du måste applicera tryck och mjölka penis med handen från basen av den till körtlarna och upprepa sedan detta 10 gånger.

Penissträckningsövning nummer två

Du måste applicera smörjolja på penis och massera in den tills du har en halverektion. Du måste ta tag i penis vid basen med pekfingret och tummen för att bilda det okej tecknet. Applicera lite måttligt tryck på penis med fingrarna. För två fingrar längs penisskaftet och håll tillräckligt med tryck tills penishuvudet sväller av blod.

När du kommer nära ollonet måste du ta tag i basen med pekfingret och tummen på din motsatta hand och glida ner mot ollonet. Du måste fortsätta rörelsen med båda händerna. Du bör göra 100 repetitioner av dessa Peyronies behandlingsövningar i början och sedan arbeta upp till tvåhundra repetitioner. Du måste avbryta övningen om du känner att du behöver ejakulera.

Penissträckning nummer tre

Du måste använda handen och ta tag i den slappa penisen vid huvudet och trycka tillräckligt hårt för att du ska kunna hålla den så att blodet kan flöda. Du måste dra den utåt och sträcka dig så långt du kan. Du måste hålla denna sträcka i cirka tre till fem minuter.

När du har gjort detta måste du vila i cirka 1 minut och sedan upprepa denna Peyronies behandlingsövning. Nästa gång du gör det måste du dra den nedåt, uppåt, åt vänster och åt höger och sedan upprepa hela processen.

Kirurgi för Peyronies sjukdom

Surgery for Peyronie's Disease Treatment
Kirurgi för behandling av Peyronies sjukdom
Kirurgi är vanligtvis det sista alternativet när det gäller Peyronies sjukdom, men det kan vara fördelaktigt i vissa fall. Här är några av de kirurgiska alternativ som vanligtvis utförs för denna sjukdom.

Tunica Albuginea Plication

Det finns ett tunt lager av vävnad som omsluter en del av penis som kallas corpora cavernosa och vi kallar detta område för tunica albuginea.
Det kavernösa området är svampig vävnad och detta område fylls med blod när mannen har erektion.
Placket kommer att bildas inuti tunica albuginea-området. Kirurgen kommer att räta ut penis genom att ta delar av tunica albuginea och vika denna på motsatt sida av peniskrökningen. I vissa fall kommer delarna att tas bort. Området sys sedan och detta håller penis rak.

Ympning och placksnitt

Om tillståndet är ganska allvarligt utförs ibland denna operation av Peyronies sjukdom . För att göra penis rak igen kommer en kirurg att skära in i plackavlagringarna och sedan fylla detta utrymme med ett transplantat av hudvävnad. Transplantatet kan komma från en annan människa eller ett djur.

Implantat

Implantatet är i huvudsak en penisprotes. om en man lider av erektil dysfunktion samt Peyronies syndrom kan de besluta att få en penisprotes eller implantat insatt. Denna procedur kommer att ta bort corpora cavernosa-området och sätta implantatcylindrar i detta område som rätar ut penis.
En pump och en vätskereservoar kan också placeras i pungen som används för att blåsa upp penisimplantatet. När en man vill ha erektion aktiverar de helt enkelt pumpen och detta kommer att släppa ut lite vätska från reservoarområdet till cylindrarna. När mannen inte vill ha erektion längre rinner vätskan tillbaka in i reservoarområdet.

Komplikationer och biverkningar av Peyronies sjukdom kirurgi

Vilken typ av Peyronies sjukdom som opereras beror helt på mannens anatomi och vilken typ av sjukdom de har. Det kan finnas en förlust av peniskänslighet eller en viss förkortning av penis efter att procedurerna har utförts. Komplikationer kan inkludera penissmärta samt erektil dysfunktion i vissa fall.

Penis injektioner

Injections for Peyronie's Disease Treatment
Injektioner för behandling av Peyronies sjukdom
I vissa fall kan läkemedel injiceras i penis som kan hjälpa till att behandla peniskrökningen. Detta läkemedel kommer att injiceras i plackområdet. Två ämnen som ofta används är interferon och Verapamil. Detta hjälper till att stoppa utvecklingen av kollagen i penis eftersom detta protein är det som utgör placket. De kan också hjälpa till att göra placket mindre.
Det finns dock en indikation från rapporter att dessa två injektionsbehandlingar inte är lika fördelaktiga som vissa andra icke-kirurgiska behandlingar för Peyronies sjukdom.
FDA eller US Food and Drug Administration godkände ett injicerbart läkemedel för Peyronies sjukdom i december 2013 som kallas Xiaflex. Detta läkemedel fick godkännande för att behandla Peyronies sjukdom. Detta läkemedel ges i en behandlingskur som varar i fyra cykler av din vårdgivare. Det har visat sig vara lovande vid behandling av peniskrökning.

Ett annat alternativ som ibland används är hyaluronsyra. Det visade sig att det hjälper till att minska inflammation i penisområdet. Män som gick till en studie 2016 som rapporterades i Journal of Sexual Medicine, sa att de som fick denna syrainjektion en gång i veckan under en period av 10 veckor hade plackstorlek som minskade hos ungefär hälften av männen som deltog i studien.

Peniskrökningen minskade också med cirka 10 grader hos många av individerna. Männen indikerade också att de hade förbättrad sexuell tillfredsställelse och en bättre erektion.

Penis draganordning

Device for Peyronie's Disease Treatment
Apparat för behandling av Peyronies sjukdom
Draganordningar används nu ofta för att behandla peniskrökning. Dessa enheter kallas penisförlängare eftersom de används för att sträcka ut penis för att få mer längd i penis med tiden.

Denna penisdragningsanordning för Peyronies sjukdom måste bäras cirka 6 till 9 timmar varje dag och de kan hjälpa till att räta ut penis. Enheten kommer att fungera mycket effektivt om den bärs under en längre tidsperiod.
Det kan vara något besvärligt att bära, men det anses ofta vara det bästa alternativet för att behandla Peyronies sjukdom.
Penisdraganordning för Peyronies sjukdom är kliniskt bevisad att vara fördelaktig för de flesta individer. Många kliniska prövningar har gjorts för att bekräfta effektiviteten hos draganordningar för att behandla peniskrökning.

Utmaningar med traditionella behandlingar

Även om det finns traditionella medicinska behandlingar för Peyronies sjukdom, är de inte utan sina utmaningar och nackdelar. Det är viktigt att undersöka dessa begränsningar för att ge en omfattande förståelse för landskapet med tillgängliga alternativ.

Biverkningar av orala mediciner

En av de primära konventionella behandlingarna innebär användning av orala läkemedel, såsom kollagenas eller kalium para-aminobensoat (Potaba). Effektiviteten av dessa läkemedel varierar dock mellan individer, och de kan komma med biverkningar som gastrointestinala besvär eller allergiska reaktioner. Dessutom svarar inte alla män positivt på orala läkemedel, vilket gör det nödvändigt att utforska alternativa tillvägagångssätt.

Obehag vid injektioner

Direkta injektioner av läkemedel i plack eller penisvävnad är en annan väg för behandling. Dessa injektioner kan innehålla verapamil eller interferon, men processen kan vara invasiv och obekväm. Dessutom kan frekventa injektioner krävas, vilket innebär utmaningar för personer som är avogt inställda till nålar eller de som söker mindre påträngande lösningar.

Risker med kirurgiska ingrepp

I fall av kraftig krökning eller när andra behandlingar visar sig vara ineffektiva, kan kirurgiska alternativ som penisplikation eller transplantation övervägas. Även om dessa procedurer kan ge betydande korrigeringar, medför de också inneboende risker som infektion, förändringar i känsel eller erektil dysfunktion. Återhämtningsperioden och den potentiella påverkan på den sexuella funktionen gör kirurgi till ett mindre tilltalande val för många män.

Nackdelar och biverkningar

Utöver de specifika utmaningar som är förknippade med varje behandlingsmetod har traditionella metoder gemensamma nackdelar. Dessa kan inkludera den begränsade framgångsfrekvensen, risken för återfall och den ekonomiska bördan i samband med medicinska ingrepp. Dessutom kan den psykologiska stressen av att genomgå en operation eller uppleva biverkningar av mediciner ytterligare förvärra den känslomässiga belastning som redan medför Peyronies sjukdom.

Challenges of Traditional Treatments
Utmaningar med traditionella behandlingar

Fördelar med penisdraganordningar för män över 40 år

Under de senaste åren har penisdraganordningar dykt upp som ett modernt och icke-invasivt alternativ för män som vill ta itu med utmaningarna med Peyronies sjukdom, särskilt de i åldersgruppen 40 år och uppåt. Dessa enheter erbjuder en rad fördelar som skiljer dem från traditionella behandlingar, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för många individer som lätt kan noteras i relaterade forum för penisdragningsanordningar.

  • Icke-invasivitet och komfort: Penisdraganordningar fungerar enligt en enkel princip - de sträcker försiktigt ut penis över tiden, vilket uppmuntrar till en gradvis minskning av krökningen. Till skillnad från kirurgiska ingrepp eller injektioner involverar dessa enheter inte invasiva ingrepp, vilket minskar risken för komplikationer och obehag. Män över 40 år uppskattar ofta den icke-invasiva karaktären hos dessa enheter, eftersom det stämmer överens med deras preferens för behandlingar som är skonsamma och lätta att införliva i deras dagliga liv.
  • Användarvänlighet: Penildraganordningar är utformade för att vara användarvänliga, vilket gör att individer kan använda dem i avskildhet i sina hem. Med tydliga instruktioner och justerbara inställningar kan dessa enheter anpassas för att passa olika nivåer av krökning och personlig komfort. Denna enkelhet och anpassningsförmåga gör dem särskilt tilltalande för män över 40 år som kanske föredrar ett diskret och bekvämt behandlingsalternativ.
  • Potential för förbättrad sexuell funktion: Utöver att ta itu med de fysiska aspekterna av Peyronies sjukdom kan penisdraganordningar bidra till förbättrad sexuell funktion. Genom att gradvis korrigera peniskrökning har dessa enheter potential att förbättra erektionen och den övergripande sexuella tillfredsställelsen. Denna dubbla fördel med att behandla tillståndet samtidigt som den har en positiv inverkan på den sexuella hälsan bidrar till attraktionskraften för män som söker omfattande lösningar.
  • Användbarhet hemma: Penisdraganordningar ger flexibiliteten hos behandling i hemmet, vilket gör det möjligt för individer att införliva behandlingen i sina dagliga rutiner. Denna funktion är särskilt värdefull för män över 40 år som kanske har fullspäckade scheman eller föredrar bekvämligheten med att hantera sin behandling självständigt.
  • Psykologiskt välbefinnande: Den diskreta och icke-påträngande karaktären hos penisdraganordningar kan bidra till förbättrat psykologiskt välbefinnande. Män kan uppleva minskad ångest och stress i samband med tillståndet, vilket främjar ett positivt tänkesätt och förtroende för deras förmåga att ta itu med Peyronies sjukdom effektivt.

Sammanfattning: hitta den bästa behandlingen för Peyronies sjukdom efter 40

Dessa är några av de mest kända och pålitliga behandlingsalternativen för Peyronies sjukdom. Vilken är den bästa behandlingen för Peyronies sjukdom? Detta är en komplicerad fråga som måste hanteras av en vårdgivare. Förutom operationen finns det också alternativ för icke-kirurgisk behandling för Peyronies sjukdom och vissa kan fungera bättre än andra för ditt individuella problem.

Helhetssyn på behandling

Penisdraganordningar erbjuder ett heltäckande tillvägagångssätt för Peyronies sjukdom genom att försiktigt korrigera peniskrökning över tid. Till skillnad från traditionella metoder med sina inneboende utmaningar, prioriterar dessa enheter icke-invasivitet, komfort och användarvänlighet, vilket är i linje med preferenserna hos många män över 40 som söker effektiva lösningar.

Återställande av självförtroende och välbefinnande

Utöver de fysiska fördelarna bidrar penisdraganordningar till att återställa självförtroendet och det allmänna välbefinnandet. Den diskreta karaktären hos behandling i hemmet tar itu med den psykologiska belastningen av Peyronies sjukdom, främjar ett positivt tänkesätt och ger individer möjlighet att aktivt delta i sin läkningsprocess.

En personlig väg till återhämtning

Med tanke på att varje individs resa med Peyronies sjukdom är unik, erbjuder penisdraganordningar ett anpassningsbart och anpassningsbart behandlingsalternativ. Med justerbara inställningar och användarvänlig design tillgodoser dessa enheter olika behov, vilket gör att användarna kan skräddarsy sina behandlingsplaner efter deras komfortnivåer och preferenser.

Nästa steg: Ta kontroll över din hälsa

Om du är en man över 40 som brottas med Peyronies sjukdom är det dags att ta kontroll över din hälsa. Rådgör med sjukvårdspersonal för att diskutera dina symtom och utforska de lämpligaste behandlingsalternativen, med särskild tonvikt på de potentiella fördelarna med att införliva penisdraganordningar i din plan.
Det bör noteras att penisdraganordning fick många godkännanden i de senaste kliniska studierna och rekommenderas nu som det bästa behandlingsalternativet för Peyronies sjukdom av de flesta sjukvårdsexperter.
Få den bästa penisdraganordningen 


comments powered by Disqus