Startsida  /   Viktkontroll  /  Orsaker till fetma hos män

Orsakerna till fetma hos män

Artikel av <em>Hälso- och Sjukvårdscentret</em>Artikel av Hälso- och Sjukvårdscentret

© Ines Obregon (2021-07-08)
Orsakerna till fetma hos män  Fetma är en av de största bidragande faktorerna till dålig hälsa och en sämre livskvalitet. De som är feta löper en mycket större risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Orsakerna till fetma är mångfasetterade och variera mellan genetiska och miljömässiga.

I de flesta fall orsakas emellertid fetma genom att konsumera mer kalorier än bränns. De främsta orsakerna till fetma hos män är unika. Nedan en titt på fyra av de vanligaste bidragande faktorer som orsakar fetma förekommer i den manliga befolkningen.

Genetik

Alla har det en vän som kan äta vad de vill och aldrig gå upp en annan byxor storlek. Detta beror på genetik. Alla är födda med en unik ämnesomsättning. Så, bara hur vissa människor kan äta vad de vill i stora mängder och inte behöva oroa sig för en växande gut det finns andra som måste vara mer försiktig om vilka typer av livsmedel de konsumerar samt kvantiteterna.

På grund av variansen i metabolism hos individer är det viktigt att veta din väl för att undvika över-ätande. Om de ämnesomsättning är för låg kan det vara ett tecken på sköldkörtel problem och en läkare bör konsulteras för att öka ämnesomsättningen.

Portionsstorleken

Sedan 1970-talet vuxit de genomsnittliga portionsstorlek på restauranger och recept böckerna. Det fortsätter också att växa som signalerar att fetma hos män bara kommer att bli mer av ett problem. Vissa studier har visat att män är mer benägna att avsluta vad sätts framför dem än kvinnor.

Detta påverkar ökat portionsstorlekar mäns fetma mer. Även en liten ökning i portionsstorlekar kommer har en kumulativ effekt på vikt över månader och år.

Livsstil

Livsstil är en annan viktig orsak till fetma hos män. Många män blir inaktiva under sin-årsåldern när de går in i arbetskraften. Detta orsakar den mängd kalorier de bränna att gå ner. Detta gäller särskilt för de män som arbetar jobb där de sitter för majoriteten av tiden.

Om du fortsätter att äta lika mycket som du var innan du blev mindre aktiva kommer vikt och fett långsamt ackumuleras. Några pounds fått ett år verkar inte så mycket men det läggs och ofta leder till fetma och ytterligare medicinska komplikationer. Livsstilsval som om man deltar i sport- och fritidsaktiviteter utomhus effekter fetma.

Nutrition

Det är ingen överraskning att detta är en av de främsta orsakerna till fetma hos män med skräpmat och snabbmat att vara prisvärda och lättillgängliga. Snabbmat är en stor bidragande faktor eftersom det är packat full av kalorier och enkla kolhydrater.

Det höga kalori innehållet av dessa måltider gör maten agera på nöje centra i hjärnan att göra konsumenten en känsla av välbefinnande. Det är därför hetsätning av snabbmat är ett vanligt fenomen. Män bör försöka undvika skräpmat och hitta ett sätt att minska aptiten och minska kalorier intag.

Hur minskar aptit och förebygga fetma? 


comments powered by Disqus